28 Ekim 2011 Cuma

MAKİNA HALILARIN SINIFLANDIRILMASI


Türkiye'de geniş olarak kullanılan ve üretimi yapılmakta olan dokuma halıları hakkında bilgi vermeden önce halılar kabaca; -El yapısı halılar, -Makine yapısı halılar, olarak sınıflandırılabilir. Makine yapısı halılar ise üç temelde gruplandırılır (Berkalp,1997). 1. Halı üretim yöntemine göre; a) Dokuma, b) Tafting, c) İğneli-keçe (Nonwoven). 2. Yapılışına göre: a) Kesik ilmeli (düz-velür), b) Kesiksiz ilmeli (bukle tipi). 3. Kullanıldıkları yer veya koşullara göre: a) Hafif (yatak, misafir, otel odaları gibi), b) Orta (oturma odaları, hol ve koridorlar), c) Ağır (genel kullanıma açık yerler;ofîsler, kütüphaneler, oteller ve okullar vs.). Şekil 3.1'de halıların üretim yöntemine göre genel sınıflandırılması görülmektedir.

halısı tipidir. Dokuma tipindeki makine halıları iki ana başlıkta toplanabilir (Berkalp,1997); 1.Wilton a) Telli Wilton, b) Yüzyüze Wilton, -Tek ağızlıklı dokuma, -Çift ağızlıklı dokuma, -Üç ağızlıklı dokuma. 2. Aksminster a) Gripper Aksminster, b) Royal veya Spool Aksminster, c) Chenille Aksminster.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder